Kerncijfers Gastvrijheidseconomie 2023

Kerncijfers Gastvrijheidseconomie 2023

NBTC heeft de publicatie ‘Kerncijfers Gastvrijheidseconomie’ opgesteld met allerlei kerncijfers uit het gastvrijheidsdomein. Dit document biedt een samenvatting van relevante basisgegevens uit de toerisme- en recreatiesector, waaronder informatie over de groei van internationaal toerisme en het aandeel van Nederland daarin. Ook worden gegevens verstrekt over de uitgaven van bezoekers en de activiteiten die zij bij voorkeur ondernemen.

Belangrijkste conclusies voor Nederland & Texel

Verblijfsbezoek

Ons land heeft in 2022 in totaal 46 miljoen verblijfsbezoeken ontvangen. De provincie Noord-Holland had het hoogste aantal gasten voor verblijfsbezoek, met 8.295.000 gasten. Naar Texel gaan naar schatting een miljoen mensen per jaar, goed voor vier miljoen overnachtingen (bron: NOS).

Economisch belang

In 2022 werd er 95 miljard euro uitgegeven in de toerisme- en recreatiesector, bijna twee keer zoveel als het bedrag dat in 2021 werd besteed, namelijk 59,3 miljard euro. In 2022 was het BBP (Bruto binnenlands product) voor Nederland 895 miljard en in 2023 was het BBP 925 miljard (bron: Ministerie van Financiën). Voor Texel was het BBP in 2022 circa 773 miljoen en in 2023 cica 777 miljoen (bron: Meerjarenplan van VVV Texel 2022-2026).  

Zo’n 6,9% van het totaal aantal banen in Nederland zijn toeristische banen. Op Texel is zo'n 37,2% van de werkende beroepsbevolking werkzaam in de gastvrijheidssector (bron: Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector, CBS 2022).  

Inkomend verblijfsbezoek

Duitsland blijft het voornaamste land voor Nederland voor inkomend toerisme. België blijft ook een belangrijk buurland. Voor Texel komt het meeste bezoek uit Nederland zelf, in 2023 was dit 57% van het totaal. Gevolgd door Duitsland met 39% en België 3% (gebaseerd op boekingen van VVV Texel).

Nederlandse vakantiemarkt

Er is een daling te zien in binnenlandse vakanties onder Nederlanders vergeleken met 2021. Korte vakanties van 2-4 dagen blijven het meest populair, maar zijn met 18% afgenomen in 2022. Langere vakanties van 9 dagen of meer zijn het minst in trek bij Nederlanders en zijn met 33% gedaald. Uit de boekingscijfers van VVV Texel blijkt dat de gemiddelde verblijfsperiode per 5,18 nachten is in 2022 en in 2023 was dit 5,35 nachten. 

Nederlanders kiezen voornamelijk voor vakantiehuizen, stacaravans en appartementen. Uit de boekingscijfers van VVV Texel blijkt dat op Texel de meeste gasten ook kiezen voor vakantiehuizen, daaronder vallen ook de chalets en appartementen. 

Nederlandse Vrijetijdsmarkt

Het meest populaire tijdverdrijf onder Nederlanders is uit eten gaan, gevolgd door wandelen en een bezoek aan een bar, café of terras. Opmerkelijk is dat wandelen de hoogste frequentie heeft; 21% van de respondenten geeft aan dat ze 4 keer per week of vaker wandelen. Op Texel zijn de populairste activiteiten: ‘Strandbezoek’ (79%) en ‘Wandelen’ (79%), gevolgd door ‘Uit eten gaan’ (78%) en ‘Dorpjes bekijken’ (72%). Deze resultaten komen uit de Texel Monitor 2023 (enquête onder gasten van VVV Texel). Bekijk hier meer resultaten uit de Texel Monitor. 

Uit de databaseanalyse van Market Response (gebaseerd op boekingen van 2023) blijkt dat de leisure leefstijl 'Stijlzoeker' de grootste doelgroep is op Texel. Stijlzoekers genieten van een drukke levensstijl, lichaamsbeweging en sociale activiteiten. Ze houden relatief veel van zon-, zee- en strandvakanties. Deze activiteiten komen overeen met de resultaten uit de Texelmonitor. 

Download hier het rapport Kerncijfers Gastvrijheidseconomie voor alle kerncijfers.

Bron: NBTC & Destinatie Nederland

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image