Onafhankelijk
toeristisch
platform

Energiebesparingstips

Energiebesparingstips: laagdrempelig uw accommodatie verduurzamen

31 augustus 2022

De zomer loopt ten einde en de periode waarin gasten meer energie in hun accommodatie gaan gebruiken staat voor de deur. Dit is ook hét moment om uw accommodatie te verduurzamen en daarmee te zorgen dat gasten minder energie hoeven te verbruiken. 

We vroegen Jord Kuiken, adviseur op het gebied van energietransitie - om een aantal tips te geven hoe u als accommodatie eigenaar laagdrempelig uw accommodatie kunt verduurzamen en hoe u gasten kunt wijzen op hun verantwoordelijkheid in het besparen van dure energie. 

Tips om uw accommodatie laagdrempelig te verduurzamen: 

  1. Slimme ICY-thermostaat: deze energiebesparende thermostaat heeft een bewegingsmelder en een lichtsensor. Op het moment dat de gebruiker niet in de accommodatie aanwezig is, dan schakelt de thermostaat automatisch terug naar een lagere waarde.
  2. Waterbesparende kranen en douchekoppen: dit scheelt veel warm water en daarmee ook gasverbruik.
  3. Tochtstrips en zelfregelende roosters: om de tocht zelf weg te nemen kunt u bijvoorbeeld schuimband of tochtstrips gebruiken om spleten en kieren te dichten. Let er wel op dat ventileren en verse zuurstof noodzakelijk blijft. Zelfregelende roosters bieden een uitkomst.
  4. Slimme ledlampen: vervang gloei- of halogeenlampen door ledverlichting. Er zijn ledlampen die dankzij sensoren automatisch uitgaan als er voldoende zonlicht naar binnen schijnt of als niemand aanwezig is.
  5. Slimme meters: deze meters geven automatisch een overzicht van elektriciteit- en gasverbruik per dag, waardoor fluctuaties eerder zichtbaar zijn. Op deze manier krijgt u precies inzicht in het elektriciteits- en gasverbruik van de gasten en wordt het makkelijker om te zien waar de meeste besparing mogelijk is.

energiepunt texel


Bewustwording gasten

Vertel de gasten de noodzaak bij te dragen aan de energiebesparing en vraag hen ook bewust met energie om te gaan. Denk aan kort douchen, thermostaat tijdig omlaag zetten, deuren sluiten en geen elektrische auto’s laden op de stroomaansluiting van de accommodatie.

Financiële kans

De hoge energieprijs geeft financiële druk. Pas op met onvoorbereid investeren in bijvoorbeeld warmtepompen, elektrische CV’s of elektrische kachels. Ondanks dat de gasprijs enorm hoog is, is gas vaak een hele effectieve brandstof om te verwarmen. Om zeker te zijn van de beste oplossing voor de accommodatie kunnen onafhankelijke specialisten u helpen.

Voor vragen kunt u zich altijd melden bij www.energiepunttexel.nl Zij kunnen u vrijblijvend helpen met uw vragen over verduurzaming.

Bron: Energiepunt Texel

 

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image