Onafhankelijk
toeristisch
platform

‘Waardevol toerisme is werken aan balans’

Benieuwd hoe u de balans op uw bestemming kunt meten? En welke data- en onderzoeksmethoden hiervoor zijn? CELTH, CBS en NBTC deden uitgebreid onderzoek zodat zij met de opgedane kennis bestemmingen kunnen helpen.

Er is een online tool  ontwikkeld met overzicht van alle mogelijkheden om te meten. Bekijk hier de tool: www.ddlpublicaties.nbtc.nl Als basis van de tool is een weegschaal gebruikt. Met aan de ene kant de ‘impact’ en de andere kant de ‘draagkracht’. Per onderwerp is beschreven vanuit welke invalshoeken naar impact en draagkracht kan worden gekeken. Waar mogelijk zijn indicatoren en databronnen benoemd om dit ook daadwerkelijk te meten.

Naast het bepalen van de impact en draagkracht van de bestemming wordt aangeraden een toets door experts te laten uitvoeren (zoals starten en eindigen met een werksessie met experts uit verschillende invalshoeken).

Hoe kan Texel deze online tool gebruiken?
Het doel van dit project is handvatten aan te reiken aan beleidsmakers, bestemmingsmanagers en onderzoekers voor het inzichtelijk maken van balans op hun bestemming. Voor Texel kan door deze partijen worden gekeken welke indicatoren het beste aansluiten bij de aard van de bestemming en onderzoeksvraag. Van belang is om te blijven beseffen dat balans niet exact meetbaar is. In dit rapport wordt daarom ook gezegd: “beschouw onderzoek naar dit onderwerp vooral als start voor een gesprek, om te helpen bij bewustwording”.

De publicatie is ook te downloaden als een printvriendelijke versie via de downloadknop.

Bron: CELTH, CBS en NBTC

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image