Onafhankelijk
toeristisch
platform

De uitdagingen voor het mkb zijn groot

Branche in Zicht (BiZ) heeft een grootschalige cijferanalyse onder het mkb uitgevoerd op basis van 360.000 jaarrekeningen. In 2021 heeft het mkb financieel over de breedte goed gepresteerd, mede dankzij de coronasteun van de overheid. Niet alleen de omzet en de winst stegen, ook de vermogenspositie en de kredietwaardigheid staan op grote hoogte.

Het mkb staat echter wel voor grote uitdagingen. Dit komt mede door de oorlog in Oekraïne, de schaarste in grondstoffen en de personeelstekorten in de diverse branches. Innovaties op het gebied van digitalisering en robotsering zullen naar verwachting, door de krappe arbeidsmarkt, een boost krijgen.

Wat naar voren komt uit de analyse:

  • De omzet is het sterkst gestegen in de industrie (+20,8%), gevolgd door de specialistische zakelijke dienstverlening (+12%), de logistieke branche (+11,6%) en de horeca (+11,4%). De bouw (+4,8%) en de detailhandel (+5,3%) blijven achter bij het gemiddelde.
  • De omzetontwikkeling in het mkb heeft in 2021 gemiddeld een verbetering laten zien ten opzichte van het voorgaande jaar (10,1%, tegenover +0,6% in 2020).
  • De winst is in 2021 met bijna 38% toegenomen. Dit is erg sterk ten opzichte van het voorgaande jaar (+9%) en ook in vergelijking met de omzetgroei. 
  • Het eigen vermogen is in het mkb in totaal met bijna 17% toegenomen. Een jaar eerder was er een stijging van bijna 13%. 

Bron: SRA

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image