Onafhankelijk
toeristisch
platform

Landelijke kennisrapportage Recreatief fietsen 2023

In de rapportage 'Landelijke kennisrapportage Recreatief fietsen 2023' vindt u waardevolle informatie over recreatief fietsen in Nederland en de provincies. Het kennisrapport is samengesteld door Stichting Landelijk Fietsplatform. Het Fietsplatform verzamelt cijfers over het recreatief fietsen, doen aanvullend onderzoek en zetten actief in op kennisdeling. 

In het rapport staat onder andere informatie over het profiel van de fietser, fietsvakanties en de waardering van verschillende aspecten van fietsen. De belangrijkste kerncijfers uit het rapport staan in de factsheet 'Recreatief fietsen Nederland'.

Opvallende zaken uit de rapportage:

  • In 2021 stapte 76% van de Nederlanders (16+) wel eens op de pedalen voor plezier, wat neerkomt op ongeveer 11,1 miljoen Nederlanders. Gezamenlijk waren zij goed voor zo'n 699 miljoen recreatieve fietstochten. 
  • 35% van Nederlanders fietste een of meerdere keren per week voor het plezier, terwijl een vijfde één tot drie keer per maand ging fietsen.
  • Friezen fietsten veruit het vaakst (46%) minstens eens per week, gevolgd door Overijssel (40%) en Gelderland (38%)
  • Deze bevindingen tonen aan dat recreatief fietsen een populaire activiteit is onder Nederlanders, met aanzienlijke deelname en frequentie in verschillende provincies.
  • In Nederland worden gemiddeld per jaar circa 5,4 miljoen fietsstandplaatsvakanties en circa 1,9 miljoen fietstrektochten ondernomen. Tijdens deze vakanties worden ongeveer 30 miljoen nachten in Nederland doorgebracht, waarbij circa 942 miljoen euro wordt uitgegeven.
  • Duitsland en België zijn de belangrijkste herkomstlanden voor inkomend fietstoerisme in Nederland.
  • In 2021/2022 ondernamen buitenlandse verblijfsbezoekers in totaal 1,2 miljoen fietsdagtochten in Nederland. Vooral de provincies Gelderland, Limburg en Zeeland waren populair voor inkomend fietstoerisme
  • Er is een groeiende belangstelling voor thematische fietsroutes, zoals de LF-routes en de themaroutes van het Fietsplatform.
  • Er is ook een toenemende belangstelling voor e-bikes onder inkomende fietstoeristen.

De belangrijkste kerncijfers uit deze rapportage zijn ook gebundeld in een factsheet ‘Recreatief Fietsen Nederland’. Aanvullend is er een factsheet met kerncijfers van Noord-Holland. Download de factsheets en de volledige rapportage hieronder via de downloadknop.

Bron: Stichting Landelijk Fietsplatform

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image