Onafhankelijk
toeristisch
platform

Onderzoek Metricks: Vervoersbewegingen op Texel

Update: KADO Texel is in 2023 een mobiliteitsonderzoek gestart om fiets-, wandel- en autobewegingen in kaart te brengen. Een nulmeting die meer inzicht moet bieden wanneer en hoe onze gast zich voortbeweegt op ons eiland. Eerste weetje: op het drukste moment in augustus passeerden over het fietspad bij De Slufter in een week 70.000 personen, waarvan bijna iedereen op een tweewieler.

Kracht van data zit ook in herhaling. Dit onderzoek wordt daarom voortgezet in 2024. Er worden meerdere verkeerssensoren geplaatst, ook op nieuwe plekken om zo een completer beeld te krijgen van het fiets -en autoverkeer op Texel.

Het pilotproject op Texel is een samenwerking tussen Gemeente Texel, Metricks en KADO Texel.

Aanleiding onderzoek: uit de auto op de fiets

Vanuit het Toeristisch Toekomstperspectief van Gemeente Texel is de ambitie autogebruik onder gasten terug te brengen. De toerist zal zich daardoor nog meer op een andere manier op het eiland voortbewegen. Wat is dan de impact op bijvoorbeeld het fietsgebruik en -gedrag? De telsensoren geven een beeld van het gebruik van de wegen, wandel- en fietspaden. Zo wordt duidelijk op welk moment de eilandinfrastructuur gebruikt worden en hoe druk het waar feitelijk is. 

Aanpak

Optische telsensoren

Het meten van de bezoekersdrukte op de (fiets)paden zal worden uitgevoerd door geavanceerde optische telsensoren van Metricks. Deze sensoren zetten door middel van artificial intelligence pixels om in concrete aantallen verkeersdeelnemers. Hierdoor krijgen de partijen een gedetailleerd beeld van het gebruik van wegen en fietspaden, waardoor betere en gerichte beslissingen kunnen worden genomen om de infrastructuur te verbeteren. Eerder heeft Metricks vergelijkbare projecten uitgevoerd in onder andere Giethoorn.

Voetgangers, fietsers én auto’s

Texel is de eerste toeristische bestemming die niet alleen het aantal auto’s telt, maar ook voetgangers en fietsverkeer monitort. Met behulp van een sensor op de Pontweg worden auto’s geteld. De monitoring bevat diverse innovatieve aspecten. Er wordt een 7-daagse voorspelling samengesteld op basis van een algoritme met 30 variabelen. Bovendien zal het systeem vanaf de zomervakantie in staat zijn om verschillende soorten fietsvoertuigen te registreren, zoals sportieve fietsen, fietsen met aanhangers, tandems, enzovoort.

Privacy

Privacy is een prioriteit bij dit project, waarbij de gebruikte technologie volledig privacy-proof is. De sensor registreert tijdens het tellen alleen de aantallen verkeersdeelnemers en legt geen beelden vast. Na afloop van de pilotperiode zal eind 2023 een evaluatie plaatsvinden om de resultaten te beoordelen en te beslissen over vervolgstappen zoals voortzetting van het project op structurele basis.

Voor meer informatie over dit innovatieve project kunt u terecht op www.metricks.nl, of neem contact op via info@kadotexel.nl

Relevante cases

Literatuurstudie 'Voorspelmodellen voor toerismedrukte'
In mei 2021 werd de literatuurstudie 'Voorspelmodellen voor toerismedrukte' uitgevoerd (samenwerking tussen CELTH, NBTC en CBS). De studie biedt een goed overzicht van wat een voorspelmodel is, welke methoden er zijn en wanneer deze onder welke voorwaarden te gebruiken zijn. 

Financiën gemeente Veere
Gemeente Veere maakt opbrengsten toerisme inzichtelijk door infographic toeristische jaarrekening. De gemeente vindt het belangrijk dat het duidelijk is waar ze het geld aan uitgeven. Een mooi voorbeeld van een duidelijk overzicht.

Download hieronder de Literatuurstudie en de infographic. 

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image