Onafhankelijk
toeristisch
platform

NBTC Vakantiemonitor april 2023

Er is een nieuwe meting van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), waarmee het reissentiment van Nederlanders en de belangrijkste kernmarkten wordt gemonitord.

Samenvatting

De belangrijkste conclusies voor Texel:

Vakantie-intenties omgezet in boekingen

Begin dit jaar gaf 25% van de Nederlanders aan een vakantie geboekt te hebben. Ondertussen zijn de vakantie-intenties nog verder omgezet in boekingen en is het percentage Nederlanders dat geboekt heeft nu ruim 40%.

Van de mensen die nog niet geboekt hebben maar wel een intentie hebben (40%), is ruim 62% zich aan het oriënteren. Dus ook in de komende 12 maanden gaan er nog meer vakanties geboekt worden, hetgeen aantoont dat op vakantie gaan ondanks alles een belangrijk goed blijft.”

Europa in trek

Nederlanders, Belgen, Duitsers en Britten zijn in hoge mate van plan hun eerstvolgende vakantie elders in Europa door te brengen. Het percentage Nederlanders dat in eigen land vakantie viert blijft ongeveer gelijk aan de meting van begin dit jaar.

Aangepast vakantiegedrag

Vanwege de stijgende prijzen passen mensen hun vakantiegedrag aan door minder vaak op vakantie te gaan (gem. 45%) en door een goedkopere accommodatie te kiezen (40%).

Kijkend naar Nederlanders met vakantieplannen, zijn het vooral gezinnen die in hoge mate kiezen om tijdens de vakantie zelf te besparen, bijvoorbeeld door minder vaak uit eten te gaan.

Vakantie-afwegingen

De flexibele annuleringsvoorwaarden, verblijf op een rustige plek en gestegen prijzen zijn vooral van invloed op de keuze voor een vakantiebestemming.

Meeste waarde hecht men aan flexibele voorwaarden (ruim 70%). De inflatie en gestegen prijzen spelen inmiddels een grotere rol bij een vakantiekeuze dan corona, de oorlog in Oekraïne, duurzaamheid of drukte op vliegvelden.

Nederland blijft populair in onze buurlanden

Zowel de Duitse als de Belgische toerist heeft Nederland in de top 5 staan als vakantiebestemming voor de komende maanden.

Bekijk het gehele artikel op Vakantiemonitor op www.nbtc.nl of download de samenvatting van het rapport hieronder.

Download mogelijkheid

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image