Onafhankelijk
toeristisch
platform

Belevingsonderzoek bezoekers Noorzeekust 2023

Uit het Belevingsonderzoek van de ANWB blijkt dat Nederlanders zeer tevreden zijn over de Noordzeekust. Alle kustgebieden (Zeeland, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en de Waddeneilanden) krijgen gemiddeld een 8. De Waddeneilanden een 8,3 en Texel zelf een 8,4! Ondanks de hoge waardering is er wel werk aan de winkel voor de kust. Bezoekers missen voorzieningen, is de bereikbaarheid kan beter en is nog meer bebouwing geen goed idee voor de kustbeleving.

Aantal gegevens over dit onderzoek: 

 • Steekproef: n = 2014
 • Doelgroep: Nederlanders die in het afgelopen jaar een bezoek hebben gebracht aan de Nederlandse Noordzeekust (Zeeland, Zuid Holland, Noord Holland en/of op de Waddeneilanden)
 • Methode: kwantitatief, online vragenlijst
 • Veldwerkperiode 13 maart – 27 maart.

Conclusies & aanbevelingen

 • De kustgebieden van Zuid- en Noord-Holland worden veelal voor één dag bezocht (75%). In Zeeland en de Waddeneilanden zien we vaker meerdaags bezoek, respectievelijk 46% en 71%.
 • ‘De frisse lucht’, ‘licht’ (zonsopgang/ondergang en wolkenlucht) en ‘mooi’ zijn de meest genoemde associaties met de Noordzeekust. Dit geldt ook als top 3 voor Texel, daarnaast scoren de associaties ‘Natuurlijk’, ‘Gevoel van gezondheid’ en ‘Gevoel van vrijheid’ hoog voor Texel.

 • Tegelijkertijd bestempelt een aanzienlijk deel van de Nederlanders de kust ook als druk, waarbij Noord- en Zuid-Holland relatief het vaakst als volgebouwd worden ervaren. Dit geldt echter minder voor de Waddeneiland/Texel, want hier bestempelt slechts 22% de kust als druk.

 • Bereikbaarheid: overal langs de kunst wordt de bereikbaarheid met de fiets als (heel) goed beoordeeld. Voor Texel zelfs (heel) goed met 84%. En ook de bereikbaarheid met de auto vinden de bezoekers (heel) goed (85%). Daarentegen wordt de bereikbaarheid per auto in Zuid- en Noord-Holland verschillend beoordeeld. Ongeveer de helft van de bezoekers is hierover tevreden parkeergelegenheid in beide provincies krijgt van een kwart van de bezoekers een oordeel matig tot slecht. Bereikbaarheid auto/OV/pendelbus en parkeren auto belangrijkste aandachtspunten voor de Waddeneilanden.

 • Wandelen, relaxen en genieten van de natuur zijn de meest voorkomende activiteiten tijdens een bezoek aan de kust. De belangrijkste reden van een bezoek aan Texel is ‘Genieten van de natuur’, gevolgd door ‘Uitwaaien’ en ‘Wandelen’.

 • Op de Waddeneilanden staan de recreatieve fiets- en wandelpaden bovenaan met de informatievoorziening voor toeristen op een tweede plaats en de veerdienst op nummer drie. Op de eilanden worden uitgaansgelegenheden het meest gemist.

 • De voorzieningen die op Texel wat extra aandacht verdienen zijn: bereikbaarheid (met OV/pendelbus), evenementen, (water)sport en uitgaansvoorzieningen.

 • Relative Weight Analyse: op de rust en de stilte mag op de Waddeneilanden meer focus komen te liggen. Het verschil tussen de bebouwing aan de kust en de uitgestrekte duingebieden moet worden behouden en het liefst worden vergroot. 

Download via de downloadknop hieronder het ANWB-onderzoek naar de beleving van de Noordzeekust en de infographic met rapportcijfers

Meer informatie: www.nritmedia.nl

Bron: ANWB

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image