Onafhankelijk
toeristisch
platform

NBTC Vakantiemonitor oktober 2023

Er is een nieuwe meting van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), waarmee het reissentiment van Nederlanders en de belangrijkste kernmarkten wordt gemonitord.

Samenvatting

De belangrijkste conclusies voor Texel:

Vakantie-intenties 

Ongeveer 85% van de ondervraagden is van plan het komende jaar op vakantie te gaan, waarbij de Britten het meest enthousiast zijn (88%) en de Belgen het mist (83%). 42% heeft al geboekt, voornamelijk voor reizen in september. Van degenen die nog moeten boeken (40%), is 60% bezig met plannen en richt zich vaak op oktober en september. 

Vakantiebestemming

Nederlanders, Belgen, Duitsers en Britten geven de voorkeur aan Europese vakanties, terwijl Fransen en Amerikanen de voorkeur geven aan binnenlandse reizen. Populaire Europese bestemmingen zijn onder meer Spanje, Griekenland, Italië en Frankrijk.

Provincie

Nederlandse reizigers geven de voorkeur aan Drenthe, Noord-Brabant of Limburg voor binnenlandse vakanties, waarbij de belangstelling voor Zuid-Holland toeneemt.

Bepalende factoren

Bij het selecteren van een vakantiebestemming zijn flexibiliteit in het annuleringsbeleid (71%), een rustige plek en stijgende prijzen cruciale factoren voor reizigers. Ook blijkt uit het onderzoek dat extreme weersomstandigheden de vakantiekeuze beïnvloeden. 

Impact inflatie

De effecten van inflatie zijn groot en er is een daling in de bereidheid om duurzame keuzes te maken. Stijgende prijzen zorgen ervoor dat bijna de helft van de ondervraagde personen (46%) hun vakantiegedrag aanpast. Mensen zijn minder geneigd vaak te reizen (46%) en goedkopere accommodaties te kiezen (42%). Het vermijden van het hoogseizoen (26%) en het besparen op vervoer (19%) zijn het mist gekozen.

Bekijk het gehele artikel op Vakantiemonitor op www.nbtc.nl of download de samenvatting van het rapport hieronder.

Download mogelijkheid

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image