Onafhankelijk
toeristisch
platform

Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector 2022

NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen) heeft de nieuwe Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector 2022 uitgebracht, met daarin de cijfers over het jaar 2021 en deels over 2022. De resultaten geven een integraal overzicht van allerlei aspecten rond de werkgelegenheid voor de toeristische sector en onderdelen daarvan.

Samenvatting

Enkele opvallende resultaten uit de Arbeidsmonitor:

  • Ten opzichte van 2020, waar we een flinke daling zagen in het aantal banen en fte’s, ligt het aantal toeristische banen en fte’s bijna op het niveau van voor de corona-pandemie.
  • Ongeveer de helft van de werkende in de gastvrijheidssector heeft een contract voor bepaalde tijd. In 2021 is het aantal tijdelijke contracten toegenomen.
  • De gemiddelde leeftijd in de sector is lager dan in de totale arbeidsmarkt (36 jaar t.o.v. 41 jaar). De sector biedt werk aan een relatief groot percentage lageropgeleiden (27%). Daarnaast heeft een relatief groot aandeel van de werkenden in de gastvrijheidssector een migratieachtergrond.
  • In de eerste drie kwartalen van 2022 zet de positieve ontwikkeling van het aantal FTE's door. Vooral in het tweede kwartaal is het aantal FTE’s met 23% toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Bekijk de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector op de website van de Landelijke Data Alliantie. Hier krijgt u een overzicht van het aantal banen en baankansen tot de tevredenheid en functioneren van werknemers. In het dashboard kunt u op verschillende niveaus de nieuwste cijfers bekijken.

Specifiek voor de sector Toerisme heeft NBTC een verdiepende analyse van de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector gemaakt. Download de samenvatting van het NBTC hieronder.

Bronnen: Landelijke Data Alliantie (LDA), NBTC

Download mogelijkheid

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image