Onafhankelijk
toeristisch
platform

Groot deel Nederland vindt uiteten gaan te duur geworden

12 december 2022

De inflatie en stijgende gas- en energieprijzen hebben steeds meer invloed op de keus van Nederlanders om uit eten te gaan. Dit vormt een steeds groter risico voor de horeca. Bijna twee derde van de Nederlanders vindt uit eten gaan intussen te duur geworden. 

Uit onderzoek van FoodServide Instituut Nederland (FSIN) blijkt dat vooral generatie Z en millennials aangeven dat uit eten gaan voor hen te duur is geworden. Naast de gevolgen voor de consument is te zien dat ook veel horecagelegenheden afgelopen jaar de prijzen verhoogd hebben als gevolg van stijgende inkoopprijzen, hoge energierekeningen en het personeelstekort in de branche.

Alternatieven voor uiteten
Uit het onderzoek van FSIN blijkt dat Nederlanders vrij makkelijk kiezen voor alternatieven voor het uiteten gaan. Dit is vooral te zien onder de Millennials en generatie Z. Populair zijn thuisbezorging, kant-en-klare maaltijden of gewoon zelf koken.

Opvallend eetgedrag
Opvallend uit het onderzoek is het eetgedrag van de millennials en generatie Z in vergelijking met oudere generaties. Eten draait voor de jongere generaties veel meer om samenzijn met vrienden en even ontsnappen aan het drukke leven. Het is voor ondernemers enorm belangrijk om in te spelen op de wensen van deze generaties. In 2030 bestaat meer dan de helft van de volwassen bevolking in Nederland uit de millennials en generatie Z. Zeker in deze tijd moet de horeca de consument ervan overtuigen dat een avondje uiteten gaan de meerprijs ten opzichte van een avondje thuis waard is. 

Lees het hele artikel van NRIT hier.

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image