Trend Groeien zonder bank

Trend Groeien zonder bank

11 mei 2023

Food Inspiration presenteert het nieuwste Trendreport voor 2023, hierin staan diverse trends, cijfers en ontwikkelingen die relevant zijn voor de foodservice. Wij lichten regelmatig één van de trends uit. Dit keer besteden we aandacht aan de trend: 'Groeien zonder bank'.

Non-bancaire financiering: 'Groeien zonder bank'

Traditioneel gezien zoeken bedrijven financiering via banken, maar in de laatste tijd (mede door de coronatijd) wordt er meer gezocht naar andere manieren van financiering (non-bancaire financiering).

Door bijvoorbeeld micro-financiering, crowdfunding en sharefunding. En ook private equity en venture capital helpen ondernemers in food om te groeien.

Crowdfunding

“Letterlijk betekent crowdfunding: geld binnenhalen bij het grote publiek. Je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en vraagt of zij daar geld in willen steken.” (Bron: KVK).

Gespecialiseerde platforms in horeca-crowdfunding:
- Investeerinhoreca.nl
- Horeca Crowdfunding Nederland
- CrowdAboutNow

Sharefunding

Naast crowdfunding zien we de opkomst van sharefunding. Daarbij worden digitaal aandelen verhandeld, waardoor het eigen vermogen van een bedrijf groeit en de participanten mede-eigenaar worden. 

Bijvoorbeeld financiering in ruil voor een stukje van de aandelen. Anne&Max heeft ook plannen om via Sharefunding een miljoen euro op te halen en zo verder wil groeien -> Bekijk hier

Private equity en venture capital 

Hierbij gaat het vaak om investeerders of groepen investeerders. Venture capital is kapitaal voor start-ups (jonge snelgroeiende bedrijven) en bij Private equity gaat het om investeerders die buiten de aandelenbeurs om bedrijven financieren (met privévermogen).

Voor (agri)foodstart-ups zijn er gespecialiseerde private equity en venture capitalist fondsen.

In de agrarische sector zien we de populariteit voor CSA groeien. Community supported agriculture als model voor betrokkenheid, sociale cohesie én alternatief financieringsmodel voor boeren.

Texelse voorbeelden 

In het online Eindejaarsmagazine 2022 van MB Adviesgroep/ Credion Texel kunt u een aantal verhalen lezen over Texelse ondernemers en hoe zij gebruik hebben gemaakt van alternatieve financiering:

Hotel Op Diek Texel
De koop kwam tot stand dankzij een alternatieve financieringsvorm, met geldschieters uit de netwerken van de familie en van MB Adviesgroep. Lees hier het hele verhaal van Hotel Op Diek in Den Hoorn.

Verbouwing van Hotel Prins Hendrik
De financiering die Hotel Prins Hendrik geregeld was bij lange na niet toereikend voor nieuwbouw. De oplossing werd gevonden in twéé investeerders. Lees hier het hele verhaal van Hotel Prins Hendrik.

 

Doordat banken terughoudend zijn in de financiering van mkb en horeca zullen non-bancaire vormen van financiering groeien. Food Inspiration zegt: “neemt overigens niet weg dat financiering vanuit banken er niet meer zal zijn, maar we verwachten wel dat dit meer naast elkaar zal bestaan”.

Lees meer over dit thema op foodinspiration.com:   

Bron: Food Inspiration

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image