Vakantieplannen

Weer meer vakantieplannen, buitenland populairder dan eigen land

2 maart 2023

Om meer inzicht te krijgen in de vakantieplannen van Nederlanders voor komende zomer (juni t/m september) heeft Trends & Tourism eind januari/ begin februari 2023 een grootschalig onderzoek uigevoerd onder de Nederlandse bevolking. Er is een steekproef gedaan van zo’n 3.000 personen (representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder). Het ging daarbij om vakanties van een week of langer in de komende zomerperiode (1 juni t/m 30 september). 

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders vergeleken met vorig jaar meer op vakantie willen. Vooral buitenlandse vakanties zijn in trek. Een aantal belangrijke conclusies zijn:

  • Zo’n 75% van de Nederlanders wil komende zomer beslist/ waarschijnlijk op vakantie (vorig jaar lag dit aantal nog op 68%). 13% twijfelt nog en 13% verwacht niet te gaan. 
  • Vooral jongeren en hoger opgeleiden willen er komende zomer op uit trekken (85 resp. 83%).
  • Buitenland populairder dan eigen land. Twee derde naar het buitenland (vorig jaar lag dit aantal op zo'n 50%), 25% kiest voor eigen land en 8% heeft nog geen keuze gemaakt tussen eigen land en het buitenland. De populairste bestemmingen zijn: Spanje, Frankrijk, Griekenland en Italië. 
  • Als gevolg van de gestegen prijzen/ dalende koopkracht verwachten Nederlanders op de vakantiebestemming minder geld uit te geven. Zo'n 60% geeft aan dat dit invloed heeft op hun vakantieplannen voor de zomer. 

Lees het hele persbericht hier

De rapportage is ook op te vragen via: www.trends-tourism.nl/nl/rapporten-bestellen

Bron: Trends & Tourism 

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image