Onafhankelijk
toeristisch
platform

Zorgen om vrijetijdssector

Zorgen om vrijetijdssector door de hoge inflatie en het lage vertrouwen

6 september 2022

 “Leisure-experts van ABN-AMRO maken zich grote zorgen over de vrijetijdssector door de hoge inflatie en het lage vertrouwen van zowel consumenten als ondernemers. De vrijetijdssector heeft -als we kijken naar de transactiedata van ABN-AMRO- twee hele mooie maanden (juni-juli) achter de rug.” Bron: NRIT 

Daling in het vertrouwen

Het consumentenvertrouwen zakte in augustus naar een historisch dieptepunt ook de koopbereidheid daalde. Voor de vrijetijdssector is dat erg vervelend, omdat die traditioneel gevoelig is voor het consumentenvertrouwen. En hierdoor daalde het ondernemersvertrouwen ook scherp. Naast de stijgende kosten zorgen personeelstekorten voor een afnemend vertrouwen van ondernemers.

Hoge inflatie

Een ander pijnpunt is de hoge inflatie, gedreven door sterk oplopende prijzen voor energie. “Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 12,0 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In juli was de inflatie 10,3 procent. Vooral de prijsontwikkeling van energie zorgde voor een verdere stijging van de inflatie.” Lees er meer over in dit artikel van het CBS. Bron: CBS.

Veel ondernemers in de vrijetijdssector kunnen de gestegen kosten maar deels doorberekenen in de tarieven die ze aan consumenten rekenen.

Het zijn geen positieve ontwikkelingen, welke ervoor kunnen zorgen dat komende herfst en winter ook voor Texel het gevaar op de loer ligt dat de boekingen kunnen tegenvallen, doordat de consument besluit om niet of minder eropuit te gaan. Minder boekingen betekent minder gasten voor retail, horeca, etc.

Lees hier het volledige artikel van nritmedia. Het volledige rapport van ABN-AMRO kunt u hier downloaden.

Bron: NRIT, CBS en ABN-AMBRO

 travelbase hoofdfoto 1920 x 1080 px 36

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image