Onafhankelijk
toeristisch
platform

Personeelstekort horeca vraagt om creativiteit

ABN AMRO: Personeelstekort horeca vraagt om creativiteit

8 november 2023

In het rapport 'Stand van de Leisure' van ABN AMRO gaat het over de personeelskrapte in de horeca. De horeca kampt met aanhoudende personeelstekorten, waardoor creatieve oplossingen nodig zijn. Hoewel de, door de pandemie veroorzaakte daling van het aantal vacatures enige verlichting bood, blijft het tekort een uitdaging op de lange termijn.

Horecabedrijven worden aangespoord innovatieve strategieën te hanteren om medewerkers aan te trekken en te behouden. Hierbij kunt u denken aan levensfasebewust personeelsbeleid, duurzaamheidsinitiatieven en het prioriteren van het welzijn van werknemers.

Vacaturegraad & sterke bestedingen

Ondanks schommelingen in de vacaturegraad wordt de sector geconfronteerd met aanhoudende wervingsuitdagingen, die nog worden verergerd door het hoge personeelsverloop. De sterke consumentenbestedingen en de terugkeer van toeristen hebben de sector echter een impuls gegeven, hoewel een recente daling van het aantal horecagelegenheden de vraag naar personeel kan helpen verlichten.

Faillisementen in opwaardse trend

De horeca wordt geconfronteerd met acute uitdagingen met stijgende kosten, rentetarieven en terugbetaling van overheidssteun. Het aantal faillissementen van restaurants is sinds maart 2022 enorm gestegen.

Wat kunt u doen?

Het personeelstekort in de horeca heeft meerdere oorzaken, waaronder concurrentie uit andere sectoren, afnemende inschrijvingen voor horeca-opleidingen en eisen van werknemers. Hoewel enige verlichting kan komen van de economische afkoeling, wordt het probleem vooral veroorzaakt door de vergrijzing van de bevolking. Om dit aan te pakken zouden horecabedrijven een levensfasebewust personeelsbeleid moeten overwegen. Jongeren zijn terughoudend om terug te keren naar de sector, maar het aantrekken van hen kan het tekort helpen verlichten, vooral als bedrijven zich aansluiten bij hun waarden en duurzaamheidsambities. 

Horecabedrijven kunnen het welzijn van hun personeel verbeteren door te focussen op de balans tussen werk en privéleven, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Om het welzijn te vergroten moeten horecaondernemers deze drie belangrijke gebieden blijven aanpakken en werknemers meer meer zelfstandigheid geven in het nemen van beslissingen en het opnemen van verlof.

Benieuwd naar het rapport 'Stand van de Leisure'? Download het rapport via www.abnamro.nl

Bron: ABN AMRO

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image