Detailhandel zet bijna 3 procent meer om in mei, horeca- en recreatie sector maakt valse start

Detailhandel zet bijna 3 procent meer om in mei, horeca- en recreatie sector maakt valse start

Een positieve ontwikkeling voor de Nederlandse detailhandel met lichte groei. De horeca- en recreatiesecor maken door de vele regendagen van dit jaar juist een valse start en leveren in op het aantal bezoeken. 

Detailhandel

In mei 2024 is er een omzetgroei van 2,9 procent gerealiseerd ten opzichte van mei 2023, aldus het CBS. Het verkoopvolume was maar liefst 3,6 procent hoger. De omzet van de non-food groeide met 4,5 procent, de omzet van de foodsector (winkels in voedings- en genotmiddelen) bleef gelijk. Ook de online aankopen gingen omhoog en is met 1,6 procent meer dan een jaar eerder.

Omzet detailhandel KADO

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van kalenderdagen in mei. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 4,2 procent hoger dan in mei 2023. Een overzicht van de ontwikkelingen in voorgaande maanden is hier terug te vinden. 

Lees hier het volledige artikel over cijfers rondom de detailhandel.

Horeca- en recreatiesector

De overvloed aan regen heeft dit jaar een flinke stempel gezet op de omzet van horeca- en recreatiebedrijven. Campings konden niet alle plekken beschikbaar stellen en het aantal terrasbezoeken viel tegen. Ook op het eiland was dit merkbaar, in verhouding tot voorgaande jaren zijn het aantal boekingen en daarmee ook het aantal toeristen lager. Toch is er een kleine omzetstijging in de hele sector te zien. Dit komt vooral door de prijsverhogingen. Tot en met juni verwacht Rabobank een omzetgroei van ongeveer 2,5% voor de hele sector. Door de prijsstijgingen lijkt er wel een kleine daling in het eerste half jaar te zijn in het aantal verkochte producten. Een uitzondering op de tegenvallende omzetten is de dagrecreatiesector. Zo profiteerde juist de binnenrecreatie van het regenachtige weer.

Lees hier meer over de seizoenstart van de horeca- en recreatiesector. 

Bron: CBS & Pretwerk.nl/Rabobank
Publicatiedatum: 8 juli 2024, aangepast: 19 juli 2024

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image