Onafhankelijk
toeristisch
platform

Leidraad Ruimte voor Recreatie & Toerisme

Nieuwe publicatie: Leidraad Ruimte voor Recreatie & Toerisme

26 oktober 2023

Een nieuwe publicatie getiteld "Leidraad Ruimte voor Recreatie & Toerisme", uitgebracht op 19 september 2023, benadrukt het belang van het integreren van recreatieve en toeristische aspecten in de ruimtelijke planning. De publicatie is gemaakt in opdracht van het Vrijetijdsnetwerk Nederland (samenwerkingsverband tussen provincies op het gebied van recreatie & toerisme). Een publicatie die interessant kan zijn voor Texelse ondernemers actief in dit domein. 

Aanleiding voor leidraad

De toenemende vraag naar recreatieve en toeristische (R&T) activiteiten in Nederland is een belangrijke trend. Jaarlijks ondernemen Nederlanders ongeveer 3,6 miljard vrijetijdsactiviteiten, waarvan ruim 40% binnen de eigen gemeente. Populaire activiteiten zijn onder meer wandelen, fietsen en watersporten, en de pandemie heeft het verlangen naar buitenrecreatie verder vergroot. 

Met een verwachte bevolkingsgroei naar 20 miljoen mensen in 2050 zal de behoefte aan recreatiemogelijkheden blijven stijgen. Daarnaast heeft Nederland te maken met een groeiende toeristische vraag. Als er niet wordt ingegrepen kunnen hotspots kunnen overbevolkt raken, waardoor gemeenschappen onder druk komen te staan en gebieden die zouden kunnen profiteren van de toegenomen welvaart onderbenut blijven.

Doel van de leidraad

De leidraad geeft handvatten voor de integratie van R&T in het ruimtelijk domein. Wat er vanuit het R&T domein zelf gedaan kan worden én hoe de verbinding
met het ruimtelijk domein gerealiseerd kan worden.

Wat kunt u doen?

Volgens de leidraad zijn er vier rollen die u kunt innemen: inspireren, organiseren, adviseren en analyseren. Deze rollen komen uitgebreid aan bod in hoofdstuk 3 van de leidraad. Daarnaast zijn er 4 fasen van beleidsontwikkeling waarin diverse acties kunnen worden ondernomen (hoofdstuk 4). 

Benieuwd naar de hele publicatie? Download leidraad Ruimte voor Recreatie & Toerisme op www.celth.nl

Bron: NBTC

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image