Trend Grenzen aan de deliverygroei
Featured

Trend Grenzen aan de deliverygroei

24 augustus 2023

Ieder jaar lanceert Food Inspiration een Trendreport. Een boek vol trends, cijfers en ontwikkelingen die relevant zijn voor de foodservice voor de komende jaren. Wij lichten regelmatig één van de trends uit. De trend waar wij dit keer aandacht aan besteden is ‘Grenzen aan de deliverygroei'.

Groei van foodbezorging is voorbij

De afgelopen jaren hebben we een enorme groei gezien aan bezorgdiensten en we zien dat hieraan een grens komt. Het is niet zo dat volgens Food Inspiration delivery weg gaat, het blijft nog steeds een serieuze mogelijkheid voor alle spelers in de branche. Fooddelivery gaat niet meer weg, maar de groei vlakt momenteel wel af. Bezorgdiensten zien in dat een jarenlang verliesgevend model ook op langere termijn niet winstgevend gaat worden. Een van de manieren van Fooddelivery is flitsbezorging, dat was vooral in opkomst tijdens de coronapandemie. Flitsbezorging stagneert, de druk op bezorgpartijen neemt toe, evenals de prijzen voor bezorging. De eerste partijen trekken zich al terug uit Nederland.

Recessie horeca: uit eten gaan te duur?

Bijna twee derde Nederlanders vindt uit eten gaan te duur. Hierdoor kiezen juist jongeren bijvoorbeeld weer vaker voor een alternatief zoals thuisbezorging of zelf koken. Dat blijkt uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederland (FSIN), de kennisorganisatie van de foodbranche. De inflatie en stijgende gas- en energieprijzen worden een steeds groter risico voor de horeca. (bron: NRIT Media, november 2022). Dit is tegenstrijdig met wat Food Inspiration uitlicht in het Trendreport. Nederland zit in een recessie en dat is te merken in de horeca. "De tijd van 'mensen komen toch wel' is echt voorbij", aldus diverse horeca-kenners. Lees meer over dit onderwerp in dit artikel.

Fooddelivery in de praktijk

  • De grootste deliverypartij in ons land is Thuisbezorgd.nl tot op heden nog niet winstgevend. 
  • Maaltijdbezorging via gespecialiseerde berzorgketens groeit wel, zoals New York Pizza, Spare Rib Express etc. 
  • Ruim 94% van alle supermarktuitgaven verloopt nog altijd via de fysieke winkels, en dus slechts 6% via de digitale bezorgmarkt. In de horeca bestaat zo’n 8% van het omzetaandeel uit bezorging. Lees hier meer over DekaMarkt die is gestopt met bezorgen.

  • Delivery van maaltijden vanuit dark kitchens neemt een vlucht. Medio 2022 waren er in ons land 188 dark kitchens actief.

Food Inspirations camerajournalist Kees van Duinhoven zoekt uit of hij zelf een dark kitchen kan beginnen in deze video:

Fooddelivery op Texel 

Op Texel zijn er een aantal voorbeelden van partijen die hun eten/drinken laten bezorgen:

  • In totaal zijn er op het moment 6 restaurants aangesloten bij Thuisbezorgd.nl Met name zijn dit pizzaria's. Daarnaast zijn er nog een paar andere platforms zoals: Eet.nu en Texeleet.nl
  • Na sluitingstijd nog iets nodig op Texel dan helpt Sommelray je uit de brand. O.a. voor wijn, thee, koffie, delicatessen of bier.
  • Sommige restaurants bezorgen ook zelf. Tijdens de coronapandemie was dit net als in de rest van het land in opkomst, maar tegenwoordig zijn de meeste gestopt met bezorgen.
  • Grote ketens heb je op Texel op het moment niet. Wel zijn er supermarkten die aan thuisbezorgen doen op het eiland. Zoals Jumbo die in 2021 is gestart met thuisbezorgen, lees er hier meer over.

Lees hier nog meer over het thema fooddelivery op www.foodinspiration.com

Bron: Foodinspiration

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image